Кунжутна олія — цінний дієтичний продукт для профілактики та лікування багатьох захворювань.
1 столова ложка Кунжутної олії на день підвищує вміст кальцію в організмі втричі!
Властивості та дія:
Кунжутна олія (сезам) має тисячолітню практику, використовувана 74-го як ліки ще 1500 г до н.е. й асоціювалася з безсмертям.
Склад: Кунжутна олія складається з тригліцеридів, легкої ненасиченої олеїнової кислоти (35-48%), лінолевої кислоти (37-48%), крім того, приблизно 10% насичених жирних кислот: стеаринової (4-6%), пальмітинової (7-8%), а також міристинової (приблизно 0,1%), арахінової (до 1,0%) лігноцеринова кислота (йодне число 110) фітостерин, сезамін (хлороформ), сезамол, сезамолін, вітамін Е, самол, багата на макроелементи (особливо кальцієм).
Призначення:
- Для травної системи — полегшує кишкові кольки, знижує кислотність шлункового соку, має проносну та глистогону дію. Фосфоліпіди та фітостероли, що входять до складу, цілюще впливають на процес утворення та відділення жовчі. Використовують олію й у комплексному лікуванні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, захворювань підшлункової залози, жовчного міхура. Допомагає під час хвороб печінки, підшлункової залози, у разі шлунково-кишкових кольок, нефриту, пієлонефриту, нирковокам'яної хвороби.
- Для лікування ревматизму, болю в суглобах. Його використовують як масажний засіб також для боротьби з артритами, остеохондрозом.
- Для кровотворної системи. Регулярне приймання олії призводить до збільшення кількості тромбоцитів, сприятливо впливає на процес згортання крові. Також його використовують у разі немовляти, внутрішніх кровотеч.
- Для серцево-судинної системи. Умістні вітаміни та жирні кислоти зміцнюють серцевий м'яз, надають еластичність стінкам судин. Використовується як профілактика в боротьбі з гіпертонією, атеросклерозом, аритмією, тахікардією, інфарктами та інсультами.
- Для органів дихання. Усуває сухість слизової носа, застосовується в комплексному лікуванні бронхіальної астми, пневмонії, бореться із сухим кашлем, у разі одышке, сухом кашле.
- Для жіночого та чоловічого здоров'я. Вітаміни групи В, а також вітамін Е, Омега-6, цинк та Омега-9 позитивно впливають як на роботу передміхурової залози в чоловіків, так і на функції жіночої статевої системи. Полегшує стан у період клімаксу та ПМС. Також корисна кунжутна олія під час вагітності та під час грудного вигодовування. Тому майбутнім і новоспеченим матусі потрібно ввімкнути його до свого раціону.
- Для профілактики онкозаболювань. Олія кунжуту має потужну імуностимулювальну дію, що входять до його складу речовини мають антиоксидантні властивості.
- Для нормалізації обмінних процесів в організмі, зміцнення організму. У разі гіперфункції щитоподібної залози.
- Кунжутна олія оздоровлює шкіру, добре проникає в глибокі шари шкіри та сприяє виведенню шкідливих продуктів розпаду, уповільнює старіння клітин. Олія підходить для сухої шкіри, що в'яне та лущиться. У нього добре збалансований жирно-кислотний склад. Його можна використовувати й як сонцезахисний засіб.
- Для поліпшення зору.
-
Для спортсменів:
Спортсменам-бодибілдерам сприяє нарощуванню м'язової маси. А вітаміни, що містяться в ньому, вбережуть організм від виснаження й «підживлюють» необхідними для інтенсивних фізичних навантажень корисними речовинами.
- У разі розладів уваги, стресів, погіршення пам'яті. Фосфоліпіди, амінокислоти, фосфор і вітаміни групи B — необхідні речовини у разі підвищених розумових навантажень.
Застосування: Для підтримки добової потреби кальцію в організмі:
1 ст. л. 2-3 рази на день за 20 хвилин до їди. Можна додавати в холодні страви з овочів. Щоб шкіра, волосся, нігті, а також кісткова та хрящова тканина не виснажувалася, досить випивати 1 чайну ложку кунжутної олії на день.