Кошик
294 відгуків
Кошик

Дозволений у всьому світі наркотик

Легальний солодкий наркотик

Цукор: природна нагорода

У неврології їжу називають "природна нагорода". Щоб ми могли вижити як вид, їжа, секс і виховання дітей повинні бути приємними для мозку, тому ці поведінки посилюються і повторюються.
Еволюція привела до появи такої системи мозку, яка розшифровує ці природні нагороди для нас. Коли ми робимо щось приємне, пучок нейронів у вентральній ділянці мозку використовує нейротрансміттер допамін, щоб передати відповідний сигнал до області мозку під назвою прилегле ядро.
Зв'язок між прилеглою ядром і префронтальної корою керує моторикою наших рухів, вирішує, чи варто брати ще один шматочок шоколадного торта. Префронтальна кора також активує гормони, які підказують нашому тілу: "Пиріг не брехня, він смачний. Я запам'ятаю це на майбутнє для тебе".
Не всі продукти однаково корисні в частині нагороди. Більшість з нас віддає перевагу кислим і гірким продуктів солодкі, тому що еволюційно наш мезолимбический шлях зміцнив у нас знання, що солодкі речі є здоровим джерелом вуглеводів для нашого організму. Коли наші предки збирали ягоди, кислий смак означав "ще не дозріли", а горький - "обережно: отрута!".
Але сучасний раціон перевернув систему живлення з ніг на голову.
Майже всі ми любимо солодке і часто навіть не можемо відмовитися від солодкого чаю. 10 років тому якийсь дієтолог підрахував, що середньостатистичний американець споживає 22 чайних ложки доданого цукру в день, що налічує додаткові 350 калорій! Середньостатистичний британець споживає 34 чайних ложки цукру в день.
З тих пір показники ще зросли. Сьогодні майже неможливо знайти серед оброблених і готових продуктів ті, які не містять цукор, солодкі добавки, консерванти або все і відразу.
Ці додані цукру дуже підступні — і багатьох з нас, без нашого відома, підсадили на гачок. Психоактивні речовини — такі як нікотин, кокаїн і героїн — обходять шлях винагороди мозку і роблять людей залежними, підвищуючи нервово-хімічні і поведінкові реакції, і цукор робить людей залежними точно так само.

Залежність від цукру

Залежність від різних джерел демонструє одні і ті ж зовнішні поведінкові ознаки, і це було вивчено на тварин. Типовий експеримент проходить так: щурів позбавляють їжі на 12 годин в день, а потім на 12 годин дають доступ до цукрового розчину і звичайної їжі. Після місяця такого щоденного годування, щури починають демонструвати поведінку, аналогічну тим, хто зловживає наркотиками.
Вони починають звертатися до цукрового розчину частіше, ніж до звичайної їжі. Також виявляють ознаки тривоги та депресії протягом періодів голодування. Багато залежні від цукру щури, яких потім пересаджували на наркотики начебто кокаїну та опіатів, демонстрували аналогічне залежна поведінка по відношенню до наркотиків, порівняно з щурами, яких до цього не годували цукром.
Як і наркотики, цукор провокує викид допаміну (або дофаміну) в прилежащем ядрі мозку. У довгостроковій перспективі регулярне споживання цукру змінює експресію генів і доступність рецепторів допаміну в середньому мозку і корі лобової.
Доступ до цукру з плином часу призводить до пролонгованого сигналу допаміну, більшому збудженню шляхів винагороди мозку і більшої потреби в цукрі, який повинен активувати всі среднемозговые допамінові рецептори як раніше. Мозок стає толерантним до цукру — йому потрібно більше, щоб досягти колишнього рівня цукрового кайфу.

Вивести цукор реально

Хоча подібні дослідження проводились на гризунах, можна стверджувати, що такі примітивні процеси відбуваються і в людському мозку.
У дослідженні 2002 року Прінстонського університету щури, які пройшли через стадію залежно від цукру, потім пройшли через стадію звільнення від нього - виведення. Цьому посприяла або голодування, лікування налоксоном - препаратом, який використовується для лікування опіоїдної залежності.
Обидва методи виведення призвели до фізичних проблем, у тому числі стук зубів, тремору в лапах і струшуванню голови. Лікування налоксоном також призвело до того, що щури стали більш тривожними.
Подібні эксперимены і дослідження на гризунах показують нейрохімічні основи залежно від цукру, про його виведення і поведінкової реакції.


Роберт Ластіг

Відомий американський дитячий ендокринолог професор Роберт Ластіг багато років займається питаннями, чому знежирені продукти і книги про здорове харчування провокують ожиріння і яку роль в цьому грають гравці харчової індустрії. Університетські колеги Ластига опублікували масштабний аналіз ринку продуктів харчування, в якому знаходять відповідь на запитання, що насправді лежить в основі епідемії цукрового діабету та ожиріння. Сам Ластіг веде багаторічну війну з масшатбными помилками.

Роберт Ластіг доводить, що сучасні уявлення про здоров'я і здоровому харчуванні побудовані на хибних ідеях і шкідливих законах, часто лобійованих харчовиками.

Це не конспірологія: кожну думку професор Ластіг доводить з даними масштабних національних і міжнародних досліджень у руках.

Проблема планетарного масштабу

У світі на 30 % більше людей з ожирінням, ніж голодуючих!

5% населення планети (366 мільйонів чоловік) вже хворі на цукровий діабет, особливо стрімке зростання епідемії відбувається в останні 15 років!
Ожиріння стає національною проблемою в тих країнах, де є проблема голоду. Рівень дитячого ожиріння зростає особливо швидко. Це відбувається в США і Японії, у Росії і у всіх країнах.
Лікування діабету в 2012 році обійшлося американському бюджету в $245 млрд – ця сума зросла на 41% всього за 5 років. До 2030 року майже половина американців (42 %) будуть страждати ожирінням! На лікування ускладнень або наслідків метаболічного синдрому йде три чверті всього бюджету охорони здоров'я. Якщо б вдалося хоча б уповільнити епідемію діабету, не знадобилися б не реформа охорони здоров'я, ні секвестр бюджету.

Метаболічний синдром – проблема не тільки повних людей. Метаболічний синдром – це нездоровий обмін речовин, що призводить до смертельних захворювань, таких як інфаркт діабет і навіть рак. Він зустрічається не лише у людей із зайвою вагою: у 40 з 70 % людей з нормальною вагою лікарі діагностують метаболічні порушення, характерні для ожиріння.

Тобто якщо людина не виглядає повним, це зовсім не означає, що у нього немає хвороб, характерних для товстунів.

Що призводить до ожиріння: головний міф

Закон збереження енергії стверджує, що всі калорії (енергію), які ми споживаємо, необхідно витратити, в іншому випадку вони будуть запасатися в організмі у вигляді жиру. Здоровий глузд підказує: щоб бути здоровим, потрібно їсти менше, а рухатися – більше. З цього випливає головний помилковий висновок: ви або менше їжте, або більше витрачайте, а якщо ви цього не робите, ніхто вам не винен. Вся відповідальність лягає на людину, тобто споживача і потерпілого.

Проти такого підходу Ластіг веде багаторічну священну війну.
По-перше, не всі калорії однаково корисні, з різної їжі вони засвоюються і запасаються по-різному. У цьому сенсі солодка їжа набагато більш небезпечна, ніж жирна.
По-друге, доведено, що фізичні навантаження майже не допомагають схуднути. Звичайно, фізичні навантаження допомагають набрати м'язову масу і взагалі корисні для здоров'я, але вони не змінюють або майже не змінюють цифру на вагах.
В-третіх не весь жир однаково шкідливий для здоров'я: підшкірний жир не провокує проблем з обміном речовин і не підвищує ризик небезпечних захворювань. Можливо, так званий целюліт виглядає не дуже, але шкоди від нього немає. У свою чергу, вісцеральний (нутряної) жир, може зовсім не бути помітний неозброєним оком, але саме він огортає серце, печінку та інші життєво важливі органи, представляючи реальну загрозу.

Люди стали більше їсти. Середня калорійність бургера зросла в 3 рази за останні 25 років, з 210 ккал до 618 ккал. Чоловіки сьогодні в середньому з'їдають в день на 187 ккал більше, ніж 25 років тому, жінки – на 335 ккал, а підлітки – на 275 ккал. Чому? Людина схильний до переїдання не із-за загальної розбещеності, а з-за важких біохімічних порушень, до яких, в свою чергу, призводить тиск навколишнього світу.

Дозволений у всьому світі наркотик

Популярна література про здорове харчування вчить нас, що фастфуд шкідливий, тому що в ній багато солі, жиру і цукру. Насправді в мозку просто немає механізмів звикання до жиру або солі, зате цукор працює за тим же принципом, що і сильні наркотики. Більш того, система нагороди мозку влаштована таким чином, що, розвиваючи звикання до одного наркотику, людина одночасно розвиває звикання до інших, яких він в житті не бачив, але які запускають ті ж біохімічні процеси.

Висновок: людина, привчена з дитинства до солодкого, вже схильний до алкоголізму та наркоманії!

 

Тим не менш, сьогодні солодкі напої рекламуються як корисні та здорові: "глюкоза необхідна мозку", а в "легких" продуктах відсутність жиру щедро компенсується цукром. Цукор використовується для карамелізації і підфарбовування навіть тієї їжі, яка не передбачає солодкого смаку (смаженого м'яса та інших). Тому споживання фруктози за півстоліття зросла в 5 разів!

У рейтингу продуктів, які викликають ожиріння, перші 2 місця займають чіпси і картопля фрі. Серед напоїв з великим відривом лідирують підсолоджені лимонад, газовані напої і соки.

Якщо подивитися на карту США, то видно чітка кореляція між рівнем ожиріння в різних штатах, рівнем цукрового діабету, серцево-судинних захворювань і споживанням газованої води на душу населення.

Світове споживання цукру та цукрових культур зросла в 3 рази за останні 50 років! Тут лідирує Бразилія, в минулому бідна країна, яка виробляла на експорт цукор, який більшості місцевих був не по кишені. У 20 столітті цукор подешевшав, Бразилія розбагатіла й стала лідером вже серед споживачів.

Якщо подивитися на світове поширення діабету, то найбільші проблеми з цією хворобою навіть не біля Північної Америки, а в Саудівській Аравії, Кувейту, Катару, ОАЕ і Малайзії.
Чому там найбільше діабетиків? Справа в кліматі і культури: з одного боку, жарко, з іншого – заборонений алкоголь. Відповідно, всі п'ють холодний солодкий лимонад. В деякому сенсі алкоголь безпечніше лимонаду, тому що у кожної людини є межа споживання спиртного (більше якого він не може випити), а газовану воду можна пити літрами.

Вчені з UCSF проаналізували дані Всесвітньої продовольчої організації, Міжнародної федерації діабету і Світового банку з 204 країн, щоб скласти повну картину економіки харчування і діабету.

Всього за 7 років, з 2000 по 2007 рік, рівень діабету у світі зріс з 5,5 до 7 %. З усього різноманіття факторів безпосередню роль відіграє цукор і інша багата вуглеводами їжа. Калорійність, що цікаво, сама по собі не так важлива: якщо з'їдати в день на 150 кілокалорій більше, то ймовірність цукрового діабету зростає всього на 0,1 відсотка. Однак якщо ці 150 кілокалорій ви добираєте з допомогою солодкої газованої води, ймовірність заробити хворобу зростає в 11 разів. Близько чверті всіх випадків діабету у світі викликані не спадковістю, не абстрактним неправильним харчуванням або переїданням, а цілком і виключно цукром.

Висновок: щоб зупинити епідемію діабету, досить лише обмежити споживання цукру, як обмежується доступ до будь-яких інших наркотиків.

Наркоманія – двигун торгівлі

Звідки сучасна людина отримує цукор? Близько третини ми випиваємо з солодкими напоями, шосту частину з'їдаємо в десертах, а близько половини цукру ховається в їжі, яка не зобов'язана бути солодким, – в соусах, хліб, макарони і майже у всій промислової їжі. У 1990 році американська харчова індустрія пролобіювала нові правила FDA (Американської комісії з контролю за продуктами і ліками), за якими виробники не зобов'язані писати на упаковці кількість доданого цукру. Компанії мотивують це тим, що так вони розкривали б рецептуру, тобто секрет фірми.

80 % продуктів, які продаються в супермаркетах, містять доданий цукор.

Досі закон дозволяє не вказувати кількість доданого цукру.

Цукор – це двигун торгівлі! Оскільки цукор володіє наркотичним ефектом, він змушує нас купувати і їсти більше.

За останні 30 років середній споживач став витрачати помітно (на 5-10 %) менше грошей на м'ясо та молочну продукцію і в 2 рази збільшив свої витрати на напівфабрикати та солодощі.
Нечисленні компанії, акції та доходи яких продовжували зростати, незважаючи на кризу 2008 року, – це Mcdonald's, Coca-Cola, Pepsi. Тому що у них є формула успіху, яка дозволяє їм продавати з кожним роком все більше. І звичайна людина просто беззахисний, оскільки не уявляє собі, наскільки глибоко він підсаджений на цукор. А уряд навіть у розвинених країнах не робить нічого, щоб обмежити цукрову наркоманію і стрімко зростаючу епідемію пов'язаних з нею хвороб.

Що ж робити?

Якщо Ви хоч трохи дорожите своїм здоров'ям - ставитеся осмислено до свого раціону, адже ми - те, що їмо!
Наше здоров'я - в наших руках: всього лише змінивши свої харчові пристрасті, Ви можете вилікувати себе від багатьох захворювань і продовжити життя!
Якщо відразу важко позбутися шкідливих звичок, зробіть це хоча б поступово. А допоможуть Вам у цьому інші продукти, не менш смачні, а головне - корисні. Привчіть себе до думки, що корисне - це смачно! Дуже скоро Ви помітите, що це дійсно так!
Солодка трава Стевія

Замінити цукор допоможе відома солодка трава Стевія: https://family-shopping.com.ua/g29586495-steviya

Це справді чарівне рослина по достоїнству оцінили ще стародавні інки. Сьогодні Стевія нарешті повстає з неопраданного забуття. Стевія з успіхом використовується для лікування діабету - адже це єдиний цукрозамінник, який не тільки нешкідливий, але і корисний! Стевія нормалізує обмін речовин, зміцнює імунітет і позитивно впливає на весь організм! Її можна використовувати не тільки для лікування, але і для профілактики і зміцнення здоров'я.
Застосування Стевії
1. Цукрозамінник
Стевія для лікування і як підсолоджувач використовується в різних видах: у вигляді сухої трави, сиропу, таблеток, порошку: https://family-shopping.com.ua/g29587535-naturalnye-saharozameniteli 

2. Чаї
Стевія використовується для приготування чаю як у чистому вигляді, так і в комплексі з іншими природними компонентами: https://family-shopping.com.ua/g29588599-chai-kofejnye-napitki
3. Кондитерські вироби
Широке застосування отримала Стевія в кулінарії і для приготування кондитерських виробів:

Такі продукти можна використовувати в дитячому харчуванні, дієтичному і діабетичному раціоні.
Корисні напої
Відучіть дітей і себе від шкідливих солодких газованих напоїв - нічого, крім шкоди в них немає!

Корисна альтернатива:

  • Свіжоприготовані соки
  • Компот з свіжих, заморожених або сушених ягід і фруктів.
  • Морс - розбавте водою свіжі товчені ягоди і фрукти, консервовані ягідні пасти.

Ягідні пасти: https://family-shopping.com.ua/g29011736-yagodnye-pasty-liqberry

Корисні солодкі продукти

Буряк - воістину цілющий продукт, який повинен бути на нашому столі щодня! Борщ, холодник, буряковий сік, квас, салати, консервація - проявіть фантазію!
Гарбуз, морква - і солодкі, і корисні, можна приготувати безліч смачних страв, а можна і просто сирими!
Якщо без солодкого ніяк, то вже краще фрукти, мед, джеми, варення, натуральні мармелад і зефір , шоколад, халва, цукати, але в міру!

Не подсаживайтесь на "солодку голку" і будьте здорові!

Інші статті