Кошик
253 відгуків
Кошик

Мінерали для життя: які, навіщо і де взяти?

Мінерали для життя: які, навіщо і де взяти?

Для прикраси, гарного настрою, а іноді і для статусу ми купуємо вироби з різними мінералами у вигляді дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння. Але без них людина цілком може прожити.
А ось для хорошого здоров'я і навіть життя повинно бути достатнє надходження усередину організму цілого комплексу мінералів. І по своєму впливу такі мінерали не менше, а набагато більш цінні для людини.
Довгий час фізіологи і хіміки, аналізуючи продукти, не брали в розрахунок мінерали, що містяться в їжі. Одним з перших, хто звернув увагу на мінеральні речовини в їжі, був німецький лікар Р. Ламан, а пізніше — шведський біохімік Р. Берг. Це сталося вже на початку ХХ століття. Дослідження показали, що тварини, які отримують їжу, з якої були видалені всі солі, незабаром гинули. Також вмирали і тварини, в їжу яких мінеральні речовини додавалися в чистому вигляді. Солі можуть засвоюватися і брати участь в обміні речовин, тільки якщо вони надходять в організм в органічній формі.
І не у вигляді таблеток і хімічних сполук, а з їжею, що містить ці сполуки.

Роль мінералів для нашого здоров'я

Мінеральні речовини, що надходять з їжею, на відміну від білків, вуглеводів і жирів, в процесі травлення не піддаються хімічній переробці, поступаючи безпосередньо в кров.

Якщо мінеральних речовин не буде в нашій їжі в достатній кількості, це може призвести до хвороб і навіть смерті!

І навіть не важливо, наскільки така їжа поживна, тобто присутні в ній в належному співвідношенні протеїни, вуглеводи і жири, — без солей вона не забезпечить підтримання життєдіяльності людського організму.

Всі необхідні елементи можна розділити на 2 групи:
В освіті кислот беруть участь калій, натрій, кальцій, магній, залізо, марганець, мідь, літій, цинк і нікель.
Лужні елементи: фосфор, сірка, кремній, хлор, фтор, йод, миш'як і бром.

Бром
Присутній в печінці, щитовидній залозі, наднирниках і в нігтях.

Міститься в основному в морських рослинах.

Спіруліна: https://family-shopping.com.ua/g29494897-zerna-semena-dlya

Залізо
Основний елемент червоних клітин крові, що дозволяє зв'язувати кисень. У печінці постійно присутній запас заліза на випадок виникнення його дефіциту.

Багато заліза міститься у щавлі, цибулі, шпинаті, редьці, спаржі, кольрабі, суниці, кавунах, агрусі, спіруліні https://family-shopping.com.ua/g29494897-zerna-semena-dlya

Зелена Гречка: https://family-shopping.com.ua/p669499988-grechka-zelenaya-dlya.html

Йод
Виявлено в невеликих кількостях в щитовидній залозі і є незамінним речовиною для формування її гормонів.
Найбагатші джерела: зелені боби, спаржа, капуста, часник, помідори, салат, гречка, картопля, ананаси, суниця, виноград і груші. Багато йоду міститься в морській капусті.

Гречана мука: https://family-shopping.com.ua/p672261152-muka-grechnevaya-500.html

Калій
У вигляді фосфату входить до складу м'язової тканини, бере участь у формуванні червоних клітин крові, тканин мозку, у синтезі глікогену, в серцевій діяльності. З рослинних продуктів найбільше калію міститься в помідорах, капусті, салаті, ріпі, щавлі, селері, огірках, баклажанах, буряках, пастернака, оливках, чорниці, лимонах, абрикосах (особливо в куразі), виноград, банани, різні види горіхів.

Кальцій
Входить до складу більш ніж 50 % сполук, присутніх в тілі людини. Більша частина його міститься в кістках і зубах, він становить найважливіший складовий елемент крові і м'язів.
Найбільш багаті кальцієм продукти: крес-салат, кріп, листя салату, савойська капуста, салат, кульбаба, мангольд, селера, помідори, лимони, журавлина, суниця, ожина, апельсини, бразильські горіхи, фундук, мигдаль.

Бішофіт питною: https://family-shopping.com.ua/p648746105-mineralnaya-dobavka-immunomag.html

Кремній
Присутній в м'язової тканини, волоссі, нігтях, підшлунковій залозі, сполучної тканини, шкіри. Разом з фтором бере участь у формуванні емалі зубів.

Основні джерела кремнію: салат, пастернак, спаржа, кульбаба, шпинат, цибуля, буряк, суниця, вишня, абрикоси, кавуни, яблука. У рослинних продуктах кремній в основному міститься в шкірці і оболонці зерен злаків, а тому біле борошно, полірований рис марні як джерело кремнію. Ті, хто зловживають такими продуктами, при цьому очищають від шкірки фрукти і не включають в свій раціон листові овочі, майже завжди страждають від дефіциту кремнію.

Літій
Виявлено в невеликих кількостях майже в усіх частинах людського тіла, але в основному в легенях. Передбачається, що він незамінний для метаболізму альбумінів.
Літій міститься в деяких мінеральних водах, морський і кам'яної солі, в рослинах сімейства рожевих, гвоздикових, пасльонових, до яких належать помідори і картопля.

Магній (в основному у формі фосфату магнію)
Надає твердість кісток і зубів. Зуби містять більше магнію, ніж кістки. Магній бере участь у формуванні білка крові.
Магній бере участь у роботі понад 300 процесів організму!
Найбагатші джерела магнію — помідори, кріп, шпинат, салат, кульбаба, щавель, капуста та огірки, а також ожина, яблука, чорниця, банани, родзинки, ананаси, кавуни і агрус, волоські горіхи.

Марганець
Міститься в червоних клітинах крові і залозах внутрішньої секреції.

Джерела його надходження в організм: крес-салат, петрушка, листя настурції, волоські горіхи, мигдаль, каштани.

Масло Волоського горіха: https://family-shopping.com.ua/p672943743-maslo-gretskogo-oreha.html

Мідь
Знайдена в печінці, жовчі і крові і незамінна для засвоєння заліза і утворення гемоглобіну.
Мідь присутня в листі шпинату, селери, салату, цибулі-порею, в редьці, моркві, ріпі, буряках, картоплі, зелених бобах, гарбузі, огірках, помідорах, грушах, яблуках, винограді, оливки, банани, апельсини, а також в бобах, сочевиці, кукурудзі, рисі і в різних горіхах.

Молібден
Основні функції: Є активатором багатьох ферментів, впливає на використання запасів заліза організмом, прискорює метаболізм амінокислот, до складу яких входить сірка (важливо для функціонування нервової системи і мозку).
Де міститься? Молочні продукти, боби, капуста, шпинат, аґрус, печінка, нирки, випічка.

Миш'як
В дуже невеликих кількостях присутній в шкірі, волоссі, нігтях, мозку, щитовидної залози та інших залоз.

ОБЕРЕЖНО! Миш'як, що міститься в харчових продуктах в сполуках з фосфором і йодом, не має нічого спільного з сполуками миш'яку, використовуються хіміками або продаються в аптеках!

В достатній кількості він міститься в овочах і фруктах, а також в яєчному жовтку.

Натрій
У комбінації з хлором є основним елементом крові і лімфи. Він також міститься в слині, соку підшлункової залози і жовчі. Фосфат натрію і карбонат натрію в крові беруть участь в газообміні.
Головні джерела: селера, шпинат, помідори, редька, буряк, гарбуз, морква, цибуля, капуста, суниця, гранат, яблука, авокадо і банани.

Вітамінний коктейль (концентрат буряка, моркви і гарбуза): https://family-shopping.com.ua/p812334181-vitaminnyj-koktejl-100.html

Нікель
Виявлено в надзвичайно малих кількостях в різних органах тіла, але більш всього в інсуліні підшлункової залози.
У достатніх для забезпечення потреб організму кількостях нікель міститься в овочах, злаках і фруктах.

Селен

Основні функції: Володіє антиоксидантними властивостями, знижує ймовірність появи захворювань серцево-судинної системи, необхідний для синтезу білкових молекул, підвищує імунітет, забезпечує нормальний процес сперматогенезу.

Де міститься? Риба, м'ясо, паростки пшениці, горіхи, яйця, вівсяні пластівці, гречка, гриби, часник, пивні і пекарські дріжджі.

Сірка
Входить до складу фактично всіх білків. В еритроцитах вона бере участь у процесах окислення.
Багато сірки міститься в капусті, кропі, шпинаті, ріпі, журавлині, малині, смородині, фундуку.

Джеми зі стевією: https://family-shopping.com.ua/g29588843-dzhemy-steviej

Фосфор
Приймає участь у багатьох хімічних процесах, будучи незамінним елементом для мозку, нервової системи, для формування зубів і кісток.
Головні джерела фосфору в їжі: капуста, редька, гарбуз, крес-салат, щавель, кріп, огірки, шпинат, спаржа, смородина, чорниця, персик, аґрус, лимон, слива, виноград, арахіс, мигдаль, волоські горіхи, фундук.

Зелена Гречка: https://family-shopping.com.ua/p669499988-grechka-zelenaya-dlya.html

Фтор
Знайдений в крові, зубах і кістках і в райдужній оболонці очей. Він бере участь у формуванні емалі і кісток.
Багаті джерела фтору: крес-салат, кольорова капуста, червонокачанна капуста, часник, маслина.

Хлор
Бере участь у формуванні шлункового соку, у великих кількостях присутній в крові, допомагає в нейтралізації азотистих продуктів обміну речовин.
Найбагатші джерела хлору: помідори, селера, кріп, салат, шпинат, капуста, пастернак, редька, авокадо, фініки, малина, банани, ананаси, родзинки, кокосові горіхи.

Цинк
В соединениях с фосфором важен для мозговой деятельности. В организме он присутствует в небольших количествах, но при этом является очень существенным элементом для нормальной жизнедеятельности. 
В достаточном количестве цинк присутствует во всех свежих овощах и фруктах.

Полиминеральные комплексы

Далеко не всегда возможно обеспечить себе полноценное питание. Для этого нужно и время, и даже определенный склад характера, чтобы следить за сбалансированностью продуктов. Разумнее всего питаться разнообразно, с учетом знаний и своих особенностей организма, включая в рацион полезные продукты.

Помогут в этом и натуральные добавки, которые и укрепят здоровье, и восполнят необходимый дефицит минералов и витаминов.

Такие добавки должны быть натуральными и принимать их лучше курсами, периодически для профилактики или по мере необходимости.

Важно! В погоне за здоровьем, не переусердствуйте! Помните, что польза или вред определяется дозой. Переизбыток минералов и витаминов может нанести даже больший вред, чем их дефицит!

Натуральные продукты, которые включают комплексы минералов:

Пам'ятайте про користь мінералів і цінуєте їх не менше дорогоцінного каміння!

Інші статті