Кошик
411 відгуків
Кошик

Цукровий діабет: які фрукти і овочі можна їсти, а про які краще забути

Цукровий діабет: які фрукти і овочі можна їсти, а про які краще забути

Діабет – захворювання, яке привносить в життя людини багато заборон і обмежень. Насамперед, вони стосуються харчування, так як необхідно весь час контролювати рівень глюкози в крові. Як правильно харчуватися при діабеті, адже відомо, наприклад, що джерелом енергії є вуглеводи? Але як поповнювати організм енергією, якщо вживання вуглеводів – вірний шлях підвищення рівня цукру в крові. Вихід є! Це фрукти. А ось які фрукти можна їсти при цукровому діабеті, розглянемо далі.

Цукор і фрукти

"Я ніколи не їм фруктів, тому що в них багато цукру" — це типова фраза, яку чують лікарі-дієтологи від хворих на діабет.
Дійсно, фрукти містять натуральні цукру, але вони також є багатим джерелом цінних вітамінів, мінералів і клітковини, які роблять благотворний вплив на весь організм.
Але в різних фруктах і різну кількість цукру: в одних більше, в інших менше, до того ж у багатьох з них є клітковина, яка сприяє зниженню рівня цукру в крові. Це робить свіжі фрукти при діабеті набагато корисніше перероблених продуктів або штучних підсолоджувачів.

Стевія - єдиний замінник цукру, який не тільки нешкідливий, але і корисний.

Фрукти при цукровому діабеті цілком припустимі. Важливо які, їх кількість в раціоні і правильне поєднання.

Які фрукти можна їсти при цукровому діабеті

Ягоди
Практично всі ягоди мають низький глікемічний індекс. Це означає, що вони незначно впливають на рівень цукру в крові. В ягодах також багато вітамінів і антиоксидантів. Ягоди добре додавати у йогурти, вівсяну кашу або білкові смузі.
Володіючи одним із самих низьких глікемічним індексів серед усіх ягід, вишня також відрізняється високим вмістом антиоксидантів і цілого набору корисних речовин: бета-каротину, вітаміну С, калію, клітковини і фолієвої кислоти. Вишня містить і корисні для діабетиків антоціани — речовини, що допомагають знизити рівень цукру в крові за рахунок збільшення виробництва інсуліну. Половину чашки вишні можна порекомендувати в якості щоденної порції корисних речовин.
Чорниця здатна допомогти хворим на діабет завдяки вмісту дубильних речовин, глікозидів, що регулюють рівень цукру в крові. А ще чорниця допомагає зберегти зір, в тому числі і захистити сітківку від розвитку діабетичної мікроангіопатії, зміцнюючи судини і нормалізує циркуляцію крові. Особливо корисний при діабеті чорничний чай, приготований зі свіжих або висушених ягід, настояних на окропі.
Як і багато ягоди, полуниця володіє низьким глікемічним індексом і потужним комплексом антиоксидантів, які стимулюють імунітет, нейтралізують шкідливі побічні продукти метаболізму. Антиоксиданти в ягодах також корисні для зору, забезпечуючи захист від дегенерації сітківки та діабетичної катаракти. Фахівці рекомендують обмежити порцію до 250 грамів ягід на день.

Цитрусові
Грейпфрут і апельсини містять клітковину, яка сприяє регуляції рівня цукру в крові. У цитрусових також високий вміст вітаміну С, який зміцнює імунітет.
На думку багатьох фахівців, грейпфрут визнаний самим антидіабетичним фруктом завдяки вмістом особливої речовини нарингенина, яке підвищує сприйнятливість діабетиків до власного інсуліну, нормалізує рівень холестерину і сприяє втраті ваги. Низький глікемічний індекс, вітаміни С і Р, корисна клітковина — у грейпфрута перед діабетиками багато заслуг. Радимо щодня з'їдати по 200-300 грамів м'якоті як у свіжому вигляді, так і у вигляді смузі та соків.
Груші
Одна груша середнього розміру – це 6 г клітковини, що становить чверть денної норми для жінок до 50 років. Крім того, груша – це зручний спосіб перекусити, коли ви перебуваєте за межами офісу.
Яблука
Це ще один варіант вибору фруктів з високим вмістом клітковини. Вони добре поєднуються з білковими продуктами: горіхами, сирами, горіховим маслом. Яблука – чудова їжа для корисних бактерій кишечника. Це незамінний фрукт при діабеті.
Кісточкові фрукти
У свіжому вигляді нектарини, сливи, персики мають низький глікемічний індекс.
Порція в розмірі 0,5 склянки темних злив щодня здатна значно допомогти при боротьбі за рівнем цукру в крові. Наявність антоціанів, елагової кислоти і гидролизуемых танінів в сливах робить ці плоди вкрай корисними для хворих на цукровий діабет. Також сливи допомагають контролювати перетворення вуглеводів в цукру в крові і справляються з надмірною жадобою і частим сечовипусканням — проблемами, поширеними серед діабетиків.
Однак, якщо їх вживати кісточкові як сухофрукти, то їх глікемічний індекс значно підвищується.
Виноград
Багато вважають, що при діабеті необхідно утримуватися від вживання винограду, так як він дуже солодкий. Однак виноград – це багате джерело клітковини і вітаміну В6, який сприяє підтримці активності мозку. 15 ягід винограду цілком достатньо, щоб скористатися всіма його корисними властивостями, не перевищуючи при цьому денну норму споживання вуглеводів.

Ківі
На радість шанувальників цього фрукта, була виявлена позитивна взаємозв'язок між споживанням ківі і зниження рівня цукру в крові. Ківі містять вітамін С, Е і А, флавоноїди, калій і велику кількість бета-каротину, який забезпечує захист від вільних радикалів і покращує загальний стан здоров'я. Крім того, з'їдаючи по ківі в день, ми що організм великою кількістю клітковини, що допомагає контролювати рівень цукру в крові і знижує рівень холестерину.

Коли фрукти при діабеті вимагають обережності у вживанні

Як можна побачити з наведеного вище списку, є багато фруктів, які хворим на діабет можна сміливо включати в свій щоденний раціон. Однак, досить багато і фруктів з високим глікемічним індексом (що важливо для рівня глюкози в крові), але містять велику кількість корисних живильних речовин.
Серед них: банани, ананаси, манго, сухофрукти.

Зелений чай "Грація" (ананас плюс імбир)

Потрібно просто дотримуватися ряду правил:

  • Не варто повністю виключати зі свого раціону, боячись підвищення рівня глюкози в крові. Навпаки, включаючи різноманітні фрукти в своє щоденне меню, ви тим самим робите більш різноманітним набір поживних речовин, що надходять в організм.
  • В даному випадку важливі розмір порції і поєднання продуктів. Якщо у вас діабет, під час прийому їжі, не варто вживати більше однієї порції фруктів. Так ви не перевищите норму споживання вуглеводів.
  • Діабет також вимагає враховувати й інші джерела вуглеводів. Наприклад, з'їдаючи на сніданок один тост, банан і випиваючи склянку фруктового соку, ви гарантовано підвищите свій рівень цукру в крові, тому що кожен з перерахованих продуктів, що містять велику кількість вуглеводів.
  • Проявляйте обережність у вживанні фруктових соків. Незважаючи на те, що вони містять велику кількість вітамінів, мінералів, антиоксидантів, у них практично відсутня клітковина, що може різко підвищити рівень цукру в крові. До того ж, щоб отримати один стакан соку, необхідно чимала кількість фруктів. Вживання одного апельсина практично не підвищує рівень глюкози в крові, у той час як склянка апельсинового соку, приготований з декількох апельсинів, справляє зворотний ефект.
  • Якщо ви любите соки і у вас діабет, спробуйте поєднувати фруктові та овочеві соки.

Можна взяти, наприклад, яблука, капусту, шпинат, огірок, петрушку і буряк. Одна порція соку при діабеті – це не більше ½ склянки. У фруктові соки можна також додавати білки і здорові жири: яйце, зварене круто або жменю горіхів. Це допомагає не допустити різкого підвищення рівня цукру в крові.

Корисні овочі

З овочів можна практично все, крім картоплі. Вона містить багато вуглеводів. Діабетикам рекомендується вживати картоплю не частіше чотирьох разів на тиждень, і не у вигляді пюре: воно рідке, швидко всмоктується і відразу підвищує цукор в організмі. Корисніше всього запечена картопля, в ньому зберігається калій.
Капуста білокачанна, цвітна, брюссельська
Ці овочі діабетики можуть вживати практично в необмежених кількостях, оскільки вони містять багато клітковини і майже позбавлені простих вуглеводів. До того ж, білокачанна, цвітна і брюссельська капуста низькокалорійні, що дозволить стежити за фігурою.

Вітамінний коктейль

Морські водорості надають багатофункціональний оздоровчий вплив на організму, в тому числі, нормалізують обмін речовин:

Все індивідуально

Однак наведені рекомендації мають загальний характер. Багато залежить конкретно від вашого організму: індивідуальних особливостей, реакцій, уподобань, засвоєння та інших. Кращий метод визначити вплив того або іншого продукту саме на ваш рівень глюкози в крові – його перевірка після їжі або перекусу за допомогою глюкометра. Це надійний спосіб упевнитися в тому, що фрукти, які ви вживаєте, не нашкодять вашому здоров'ю і організму.

Отже, ми з'ясували, що багато фрукти і овочі при діабеті не тільки не несуть в собі небезпеку для організму людини, але і дуже корисні і можуть бути частиною здорового харчування.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner